POZOR! Nacházíte se na nové adrese webu.


Aktualizujte si prosím adresu ze které jste sem přišli, protože stará adresa přestane brzy fungovat a pak už se sem nedostanete.

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jak zvýšit bezpečnost v kuchyni

Diskuzní fórum (povinná reklama)

Kuchyně je jednoznačně nejnebezpečnější místností v celém domě. Představuje hrozbu v podobě mnoha zranění a to nejen dětem, ale i dospělým. Pro děti však může být úraz v kuchyni velmi vážný. Proto je nutné řídit se zásadami, které sníží možné riziko na minimum a zabrání tak škodám na majetku či na zdraví. Při rekonstrukci či výstavbě kuchyně by se mělo dbát na dodržení všech předpisů, které souvisí s bezpečností, v dnešní době je na trhu velké množství produktů, které nám pomohou zabránit neštěstí.

Kuchyně se u nás v poslední době změnily a přizpůsobily se světovým trendům. Zvýšily se nároky na spotřebiče, preferuje se jiný vzhled, změnily se detaily. Upřednostňuje se  co nejjednodušší podoba čelních ploch, komínové digestoře, atraktivně řešené dřezy i robustní pracovní desky.

Doporučení pro bezpečnou kuchyni

1.  Varná plocha by měla mít sníženou výšku, a to asi 15 cm pod úroveň přípravné plochy, aby byl snadný přístup i k zadním plotýnkám. Jsou-li  v  rodině  děti,  doporučuje  se  ovšem  použít  kovovou zábranu, aby na sebe nestrhly hrnce s vroucí vodou či pánve s horkým olejem. S tím souvisí také to, že by vedle sporáku neměla být nábytková dvířka se zásuvkami, které by děti mohly použít jako schůdky.

2.  Důležitá je také volba vhodného spotřebiče. Dětské pojistky u varných desek i u trub jsou pro bezpečnost dětí v kuchyni nezbytné.

3.  Na každé straně varné desky či sporáku by měly být odkladní plochy, aby se předešlo opaření. Pokud máme klasický sporák s troubou, neměl by být v blízkosti dveří, jež se otevírají do kuchyně.

4.  U plynových sporáků by se neměly používat k přenášení kastrolů utěrky, protože by mohlo  snadno dojít k jejich vzplanutí, ale  vždy pouze chňapky s teflonovou vrstvou.

5.  Se sporákem souvisí i nutná výška pro umístění odsavače par. Zatímco nad elektrickou varnou deskou nám postačí 65 cm, nad plynovou potřebujeme kvůli bezpečnosti 68 a více cm.

6.  Po sporáku jsou dalším rizikovým místem v kuchyni příliš vysoko umístěné horní skřínky, hlavně jejich vrchní police, na které lze jen těžko dosáhnout. Horní skřínky by neměly mít poslední police výše než 185 cm od podlahy, a hloubka horních skřínek by se měla pohybovat kolem 15 až 30 cm, aby byl přehled o uložených věcech. Není-li zbytí a potřebujeme vysoké horní skřínky, je lepší pořídit si malé speciální schůdky vybavené protiskluzovými pásky.

7.   Další nezbytností je dodržení minimálních bezpečných průchodů. Aby se například dva lidé sobě bez obav v kuchyni vyhnuli, potřebují uličku mezi nábytkem širokou 110 až 120 cm, tentýž odstup se doporučuje za troubou sporáku, pro vytírání s mopem v kuchyni na nožkách či na soklech bývá potřeba dokonce 120 až 140 cm.

Kuchyně bude vždy místem, kde bude hrozit potenciální riziko úrazu či škody na majetku. Toto riziko však lze minimalizovat, budete-li se řídit výše uvedenými základními zásadami bezpečnosti. Kuchyně by měla být místem pohody a odpočinku jak při vaření tak při samotném stravování. Naučte děti zásadám kuchyně, neustále jim připomínejte, co nesmí. Uvědomte si však, že riziko úrazu nehrozí v kuchyni jen dětem, nýbrž i vám. Mít tak po ruce lékárničku není nikdy na škodu.

Zanechat odpověď

Kolik je 3 + 13 ?
Prosím nechte tato políčka jak jsou: