Víte, jak správně skladovat kávu?

Diskuzní Fórum: CeskeForum




Taková otázka je zcela namístě pokud máme zájem na tom, aby nám káva chutnala tak, jakoby byla právě čerstvě umletá.

Stále více se objevuje otázka typu, i když v jiných podobách: „Jak správně a dlouho lze skladovat kávu?“

 

Zrnková káva je poměrně odolná vůči degradaci procesu stárnutí. Avšak je důležité zmínit, že balení zrnkové kávy není v žádném případě nikdy absolutně vzduchotěsné. Samotný proces pražení je iniciátorem chemické reakce, která kromě získání velkého množství příchutí také způsobí, že jednotlivá kávová zrna uvolňují plyn. Právě proto není možné balení hermeticky uzavřít, jelikož by po určité době hrozilo velké nebezpečí exploze celého balení kávy. Díky tomu obsahují jednotlivá balení, podle značky a také pražírny, speciální a jemné perforace v balení, aby mohl plyn volně unikat a nedocházelo tak k jeho akumulaci. Opravdovým nepřítelem kávového aroma je přísun kyslíku, avšak tímto unikem a tlakem z vnitřku balení se tomuto přísunu zamezí.

V kostce: důležité je mít řádně uzavřené balení a využít správných skladovacích podmínek (chlad, tma), za těchto vlastností nám udrží kávová zrna své pravé aroma i přes doporučenou spotřební dobu. Ovšem pokud je balení již otevřené, pak postupem času ztrácí zrna své neodolatelné aroma a je to jasný signál toho, že by měla být káva co nejdříve spotřebována.

Co se týče mleté kávy, zde je situace trošku jiná. Mletá káva musí být vzduchotěsně uzavřená, pokud máme zájem na tom, aby si udržela po dlouhou dobu svoji patřičnou kvalitu. Otevřené balení rovná se vyprchaná káva… Avšak stejně nejlepší káva je čerstvě namletá káva!

 



Zanechat odpověď

Kolik je 5 + 3 ?
Prosím nechte tato políčka jak jsou: